Gotowanie

Właśnie rozpoczął się nowy tydzień. Przed większością z nas ciężka praca i najpewniej ogrom stresów i emocji. W biegu często zapominamy o najważniejszym posiłku w ciągu całego dnia, czyli śniadaniu. Dzisiaj moja propozycja na zdrowe śniadanie – owsianka z owocami.  Owies jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest obfite w białko, aminokwasy oraz błonnik. Więcej jakże ważnych informacji i właściwości tej rośliny można znaleźć tutaj. Osobiście uważam, że każdy do owsianki powinien się przekonać na swój sposób. Jeśli ma być jedynie posiłkiem dlatego, że panuje taka moda lub mamy mało ciekawe wspomnienia z dzieciństwa z nią związane, to niestety nic ...

W obecnych czasach jedzenie poza domem jest zdecydowanie bardziej popularne niż chociażby kilkanaście lat temu, kiedy wyjście do restauracji było wybierane bardziej jako okazja do celebracji niż wyprawą bez okazji. Knajpy, bary itp. są praktycznie na każdej ulicy. Dzięki czemu mamy ogromny wybór kuchni z całego świata, na jaką aktualnie mamy ochotę. Jednocześnie zdarzają się też takie momenty, że za żadne skarby nie chce nam się gotować, stąd dużo częściej korzystamy z propozycji, jakie dają nam lokale gastronomiczne właśnie. Jeśli chcemy wypróbować smaki tradycyjnej kuchni polskiej, a zwłaszcza w szczególności pierogi, ja osobiście polecam w Warszawie restaurację „Zapiecek”. W mojej ...

Zero Waste, to temat ostatnimi czasy bardzo gorący, czyli ogólnie pojęty styl życia, w którym to staramy się generować jak najmniej odpadów, śmieci. Powoduje to tym samym mniejsze zanieczyszczenia środowiska. Dosłownie „zero marnotrawienia”, „zero trwonienia”. Jest to przede wszystkim cel etyczny, ale też ekonomiczny czy nowatorski, w którym zakłada się, że ważniejsze jest zużywanie zasobów posiadanych a nie tworzenie odpadów. Jest to odpowiedzialna produkcja, ograniczona przemyślana konsumpcja. Dlaczego napisałam less waste? Dlatego, że do pełnej idei zero waste jest mi jeszcze zdecydowanie daleko, a dzisiaj przedstawię moje kroki, które podjęłam już jakiś czas temu. Na temat zero waste, czym ono ...

Jedną z rzeczy, za którą lubię lato są owoce. Właściwie pod każdą postacią. Owoce są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią przed niektórymi chorobami. Oczywiście zawierają cukry proste, co uważam, że jest zdecydowanie na plus, ponieważ spożywane w odpowiednich proporcjach zapewniają dzienne zapotrzebowanie na cukier. Nie trzeba sięgać po czekoladę :) Dzisiaj letnia sałatka z arbuzem i z wykorzystaniem innych zdrowych składników. Owoc ten w 90% składa się z wody, dzięki czemu świetnie gasi pragnienie w gorące dni. Użyte składniki Arbuz  - ja akurat użyłam kawałek prezentowany na zdjęciu Ser feta – jedno opakowanie Szpinak – ...

WHAT I LIKE

realizacja: estinet.pl