Makaron z pesto i tuńczykiem

Makaron z pesto i tuńczykiem to moja dzisiejsza propozycja na szybki, łatwy i pyszny obiad lub lunch. Tak jak już wiele razy wspominałam, stawiam na przepisy proste, w których poziom skomplikowania, a również często czasochłonność, są obniżone praktycznie do minimum. Co za tym idzie małe jest prawdopodobieństwo „zepsucia” dania.

Przechodząc do sedna sprawy, czyli do potrzebnych składników. Niezbędne są:

– makaron penne

– oliwa z oliwek

– pestki słonecznika – łuskany. Ja miałam większe opakowanie, dlatego potrzebowałam mniej więcej połowę.

– świeża bazylia

– dwie duże puszki tuńczyka – mi bardzo zasmakował ten z Rio Mare, wcześniej posiadałam jego małe puszki i musiałam użyć ich 5 sztuk. Natomiast przy tych większych (160g) wystarczą dwie, chyba że ktoś preferuje więcej, wówczas dowolna ilość 🙂

– sól

– pieprz, ja używam ziołowego

Tak jak wspomniałam przepis jest bardzo prosty. Najwięcej pracy, jeśli w ogóle można to w ten sposób nazwać, jest ze zrobieniem pesto. Polega to na wrzuceniu  do blendera pestek słonecznika. Do tego zawczasu umyte liście bazylii, plus sól i pieprz do smaku oraz oliwa z oliwek wedle uznania. Ja dodaje jej bardzo precyzyjnie, czyli na oko 😉

Tak, żeby pesto dobrze się zblendowało, ale też nie było zbyt „lejące”. Gotuję następnie makaron. Do odcedzonego makaronu dodaje pesto oraz naszego tuńczyka. Mieszam aż do połączenia składników.

I voila – makaron z Pesto i tuńczykiem gotowy.

 

Miłego dnia Wam życzę!

Mój ostatni wpis – sukienka w zwierzęcy deseń.

WHAT I LIKE

realizacja: estinet.pl